Typer af brætspil

Langt de fleste af os kommer fra hjem, hvor man har spillet Skak, Risk, Ludo, Monopoly og Trivial Pursuit, og vi kan undskyldes for at tro, at alle brætspil ligner dem vi kender fra barndommen. Der findes dog mange andre former for spil, endda nogle som er så glimrende, at det ville være en skam ikke at prøve dem. Til at navigere rundt i denne fagre verden af brætspil har vi valgt opdele vores brætspil i følgende kategorier:

Abstrakte spil: Et strategispil som minimere tilfældigheder og ikke er bundet op på et tema. Næsten alle abstrakte spil kan defineres således: et bræt-, kort-, eller plade-spil der ikke indeholder nogen skjult information, ingen tilfældige elementer (såsom blandede kort eller terninger), og hvor to spillere eller hold tager skiftende turer.

Spil som Skak, Dam og Baryon er abstakte spil.

Familiespil: Familiespil er sociale spil designet til en mindre forsamling mennesker. De er karakteriseret ved letforståelige og tilgængelige regler, et design, der forstås af og kan underholde både børn og voksne, og at ingen kan elimineres fra spillet før dets slutning. Familiespil er ofte designet således, at de maksimere tilfældighederne og minimere indflydelsen af strategi, således at børn kan konkurrere på lige fod med med voksne.

Ludo og Matador er familiespil.

Festspil: Festspil er sociale spil designet til at oplive en større forsamling mennesker, og er således ikke begrænset af noget maximalt antal spillere. Ligesom familiespil er festspil karakteriseret ved deres letforståelige og tilgængelige regler, således alle kan deltage, som fremmer interaktivitet mellem spillerne, og at ingen kan blive elimineret inden spillets slutning.

Yatzee og WiseMan er festspil.

Krigsspil: Krigsspil er en form for strategispil som gengiver militære handlinger. De fleste krigsspil er baseret på historiske hændelser og perioder (såsom Anden Verdenskrig eller Napoleonskrigene), men kan også være inspireret af fantasy, science fiction eller en alternativ virkelighed. Der findes tre undergrupper af krigspil – de operative, hvor man kontrollere få enheder – de taktiske, hvor man kontrollere mindre hære – og de strategiske, hvor man kontrollere hele nationer.

Stratego (taktik) og Risk (strategi) er eksempler på krigsspil.

Strategispil: De fleste spil indeholder elementer af strategi, men det er langt fra alle spil som er strategispil. Et strategispil er et spil i hvilken spillerens evne til at tage korrekte beslutninger i alle spillets faser har stor indflydelse på dets udfald, og hvor spilleren belønnes for korrekt at estimere sandsynligheden for en handling.

Settlers og Civilization er begge strategispil.

Tematiske spil: Tematiske spil er strategispil som bærer et stærkt tema der driver den samlede oplevelse, og som skaber et stærkt narrativ man normalt finder i en bog eller en actionfilm. I denne slags spil udsættes spillerene for en konflikt (enten mod eller med hinanden) der indebærer en chance for at de bliver elimineret fra spillet inden afslutningen. Terninger og miniaturefigurer er almindelige i denne chance.

Frag og HeroQuest er tematiske spil.